Knack

'Westerse musea moeten Afrikaanse kunst teruggeven'

Yirga Gelaw Woldeyes

Westerse musea die Afrikaans cultureel erfgoed beheren, moeten herkomstlanden laten bepalen wat er met die voorwerpen gebeurt. Daarvoor pleit Yirga Gelaw Woldeyes, docent Mensenrechten aan de Curtin University in Australië..

'RTBF, neem niet deel aan het Eurovisiesongfestival in Israël'

Vrije Tribune

België moet zich terugtrekken uit het Eurovisiesongfestival in Israël, schrijven Daan Stuyven, Marijke Pinoy, Chokri Ben Chikha en Alain Platel. 'Israël gebruikt kunst en cultuur als rookgordijn om de aandacht af te leiden van manifeste bewijzen van schendingen van Palestijnse rechten.'

Knack

Het fenomeen Sally Rooney: 'Romanversie van een tienerserie'

De Reactor

'Normale mensen' van Sally Rooney ontving jubelrecensies in kwaliteitsmedia als De Groene Amsterdammer, Trouw en de Volkskrant en een longlist-nominatie voor de Man Booker Prize, terwijl Rooney alle regels overtreedt die literair recensenten in de laatste decennia keer op keer herhaalden.

Knack

Een beter klimaat dankzij Trump

De Reactor

Volgens alarmistische auteurs rest ons niet veel tijd meer om de klimaatverandering te keren. Ook Bruno Latour trekt in Waar we kunnen landen? aan de alarmbel.

Knack

Levenslessen van Bach

De Reactor

De Nederlandse filosoof (en amateurpianist) Jos Kessels laat in zijn boek Het welgetemperde gemoed de technische kant van Bachs Wohltemperierte Klavier voor wat hij is. Hij concentreert zich geheel op wat het werk zeggen wil.