Knack

Susan Sontag: een leven als symbool van grote cultuur

De Reactor

Benjamin Moser schreef een tegelijk bewonderende als ontluisterende biografie van Susan Sontag, een schrijfster die in Amerika een onuitwisbaar stempel heeft gedrukt op haar tijd. Tegelijk is het een indringende beschrijving van die tijd zelf.

'Laten we het voor de filmploegen in Vlaanderen vooral leefbaar houden'

Freya Van Droogenbroeck

Waalse filmploegen zijn meer bereid om overuren te kloppen dan Vlaamse, zei regisseur Indra Siera in De Standaard. Freya Van Droogenbroeck, script supervisor voor Vlaamse films en tv-series als Marina en Niet schieten, reageert: 'We moeten al genoeg leven van de liefde voor ons vak.'

Knack

Onder de hoed van een zelfmoordterrorist

De Reactor

Het voornaamste mikpunt van spot in 'De beloning' van Fikry El Azzouzi is het personage van de zelfmoordterrorist. Die wordt neergezet als een onzekere meeloper die snakt naar zelfbevestiging, maar die zoektocht neemt algauw groteske proporties aan.

Knack

'Westerse musea moeten Afrikaanse kunst teruggeven'

Yirga Gelaw Woldeyes

Westerse musea die Afrikaans cultureel erfgoed beheren, moeten herkomstlanden laten bepalen wat er met die voorwerpen gebeurt. Daarvoor pleit Yirga Gelaw Woldeyes, docent Mensenrechten aan de Curtin University in Australië..

'RTBF, neem niet deel aan het Eurovisiesongfestival in Israël'

Vrije Tribune

België moet zich terugtrekken uit het Eurovisiesongfestival in Israël, schrijven Daan Stuyven, Marijke Pinoy, Chokri Ben Chikha en Alain Platel. 'Israël gebruikt kunst en cultuur als rookgordijn om de aandacht af te leiden van manifeste bewijzen van schendingen van Palestijnse rechten.'