De premier – ERIK VAN LOOY

'Ik ben niet rancuneus: KOEN DE BOUW heeft ooit de hoofdrol in Ad Fundum geweigerd en heeft daarna toch nog in vier van mijn films meegespeeld.'

‘De Amerikaanse versie van Loft is mijn beste film’

Met De premier speelt Erik Van Looy, na een minder geslaagde Hollywoodpassage, nog eens een veelbelovende thuismatch. De premisse – een Belgische eerste minister wordt verplicht om de Amerikaanse president te vermoorden – en de cast – Koen De Bouw, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft, Tine Reymer, Wim Willaert, Katelijne Damen – doen alvast het beste vermoeden. Want als de meest succesvolle Vlaamse filmmaker aller tijden een nieuwe film maakt, staat de crème de la crème van het Vlaamse acteursgild klaar.

Durven mensen nog wel nee te zeggen tegen jou?

ERIK VAN LOOY: Dat denk ik wel. Om te beginnen omdat ze weten dat ik niet rancuneus ben. Het mooiste voorbeeld is Koen De Bouw. Die heeft ooit de hoofdrol in Ad Fundum geweigerd en hij heeft daarna toch nog in vier van mijn films meegespeeld, waarvan drie keer in een hoofdrol. Als mensen al ‘nee’ zeggen, heeft dat vaak met hun planning te maken. Ik kan die mensen toch niet vragen om vijf of zes jaar hun agenda vrij te houden tot ik eindelijk weer eens zin heb om een film te maken?

Heb je iets goed te maken na The Loft?

VAN LOOY: Goedmaken? Die Amerikaanse versie van Loft is naar mijn gevoel mijn beste film. Dat klinkt misschien raar voor alle mensen die de Belgische versie eerst hebben gezien, en die beter smaakten, maar ik vind dat ik als regisseur telkens beter word. Het zou maar erg zijn als dat niet zo was.

Met De premier speel je opnieuw een thuismatch, in een land waar je al records gebroken hebt. Voel je de druk al?

VAN LOOY: Ja, daarom heeft het ook zo lang geduurd voordat deze film er was. Als ik een film gemaakt heb, wil ik dat de volgende straffer en beter is. Dat is niet zo makkelijk als je al De zaak Alzheimer en Loft gemaakt hebt. Ik denk wel dat het gelukt is, al maak ik me ook geen illusies. Het cinemalandschap is veranderd en mensen gaan iets minder vaak naar de bioscoop dan tien jaar geleden. Een record zal er deze keer niet in zitten, maar ik hoop wel veel bioscoopgangers te bereiken.

Dat zou toch moeten lukken met een film die op Amerikaanse leest…

VAN LOOY:(onderbreekt) Nee, dat is niet echt waar. Ik zie gewoon graag misdaadfilms en, oké, de meeste daarvan worden in Amerika gemaakt. Maar ik hou evengoed van Koreaanse of Scandinavische thrillers, films die net als de mijne een scherp, heel lokaal randje hebben. Bij De premier is dat ook zo. Het eerste uur is heel Amerikaans, maar als de studio’s na veertig minuten aan de lijn hangen voor de remakerechten zullen we die snel moeten verkopen want wat daarna komt, zal voor het Amerikaanse publiek toch iets minder evident zijn. (lacht) We hebben zelfs een vrouw gecast als Amerikaanse president – onze kleine bijdrage aan de verkiezingen daar.

DE PREMIER

Vanaf 26/10 in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content