‘The Electric State’ : het einde van de wereld op uw koffietafel

© Simon Stalenhag
Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

‘The Electric State’ is een luxueus storyboard in een superrealistische tekenstijl dat iets zinnigs vertelt over onze virtuele maatschappij en ons consumentisme. Een aanrader voor uw salontafel.

De jonge Michelle trekt door een desolaat landschap dat Blackwelt heet. In haar gezelschap: Skip, een kindrobot die gefascineerd is door comicbooks. Samen zijn ze op zoek naar Michelles broertje – tijdens een zevenjarige oorlog zijn ze gescheiden geraakt. Er is haast bij, want zij is niet alleen met haar speurtocht: het jongetje zou wel eens de eerste mensmachine kunnen zijn, een cyborg waar de wereldomspannende corporatie Sentre maar wat graag zijn klauwen in zou slaan.

'The Electric State' : het einde van de wereld op uw koffietafel

Blackwelt ligt bezaaid met kapot oorlogstuig en de overlevenden zijn verslaafd geraakt aan hun neurocasters, een geavanceerde vr-bril die de gebruiker van entertainment voorziet maar omgekeerd ook hun brein als processor benut om gigantische drones aan te sturen. Gewapend met een riotgun laveert het duo behoedzaam langs de laatste restjes civilisatie en parallel aan hun dwaaltocht krijgen we het verhaal van een soldaat die de zevenjarige oorlog aan het front heeft meegemaakt.

'The Electric State' : het einde van de wereld op uw koffietafel

De Zweedse auteur Simon Stålenhag nevenschikt zijn postapocalytisch relaas met paginabrede digitale tekeningen waarin kleine details het hoofdverhaal soms tegenspreken. Was er wel een oorlog? Heeft die zich niet louter virtueel afgespeeld? En wat met die tweede man die het koppel achtervolgt? Stålenhag lijkt bewust een aantal plotlijnen open te laten – of hij mikt op onze fantasie, of hij bereidt nu al een vervolg voor.

'The Electric State' : het einde van de wereld op uw koffietafel

The Electric State – gelanceerd via Kickstarter en dan opgepikt door uitgeverij Simon & Schuster – leest soms als een luxueus storyboard en dat is ook de Russo Brothers opgevallen. Het team achter Avengers: Infinity War, bemachtigde de filmrechten van The Electric State. Hopelijk weerhouden ze de realistische tekenstijl en blijven de superheldenkostuums in de kast, want The Electric State vertelt iets zinnigs over onze virtuele maatschappij en ons consumentisme. Niet bang afwachten maar gewoon op je koffietafel leggen, dit boek.

The Electric State

Simon Stålenhag, Simon & Schuster (Engelstalig), 138 blz. 21,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content